Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek royeren na volledig aflossen?

Hypotheek royeren na volledig aflossen?
27 mei 2013

Kosten van de notaris

Op het moment dat u de hypotheek wenst te laten royeren, dient u er rekening mee te houden dat daar notariskosten bij komen kijken. Het voordeel van het royeren is dat de bank niet langer het hypotheekrecht op de woning heeft. Dit recht stelt men in staat om de woning te verkopen op het moment dat u de rente of aflossing niet langer kunt betalen. Op het moment dat u de laatste aflossing heeft gedaan is het niet verplicht om de hypotheek door te laten halen, al is dit wel het geval wanneer u de woning verkoopt. Houd er rekening mee dat u nu zelf de kans heeft een notaris te kiezen (de tarieven variëren van €89 tot €449), terwijl u zich bij een verkoop dient te voegen naar de wens van de koper.

Nadelen van royeren van de hypotheek

Het kan aan de andere kant verstandig zijn de hypotheeklening nog even te laten bestaan, ook al heeft u die volledig afgelost. Indien u verwacht op korte termijn een nieuwe hypotheek af te sluiten kunt u in de meeste gevallen namelijk nog gebruik maken van de oude inschrijving bij het Kadaster, waardoor u niet opnieuw de notariskosten hoeft te betalen. Het is bovendien verstandig om na te denken over het feit dat het uitschrijven van een hypotheek bij het Kadaster publiek bekend wordt, waardoor er voor de buitenwereld het idee kan ontstaan dat er bij u iets te halen valt.

Op het moment dat u uw hypotheek volledig heeft afgelost is de eindstreep bereikt, dus kunt u uw hypotheek uit laten schrijven bij het Kadaster, toch? Dit is mogelijk, maar het is niet verplicht en zelfs niet in alle gevallen verstandig. Men voert de uitschrijving bij het Kadaster niet automatisch en direct door, waardoor het mogelijk is dit nog even uit te stellen of zelfs helemaal niet te doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.