Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Keerpunt woningmarkt bereikt

Keerpunt woningmarkt bereikt
1 jun 2013

Eigen Huis Marktindicator

De VEH maakt gebruik van een Eigen Huis Marktindicator, om na te gaan hoeveel vertrouwen men heeft in de ontwikkelingen van de woningmarkt. De indicator steeg met 6 punten, naar een waarde van 63. Volgens de VEH is er daarmee sprake van een duidelijke trendbreuk. De neutrale waarde van 100 ligt nog altijd ver buiten het bereik, maar dat neemt niet weg dat de negatieve spiraal volgens de VEH doorbroken lijkt. De indicator liet eerder vooral dalingen zien, al was er ook in april al sprake van een kleine opleving. De vereniging verwacht dat de stijging van de indicator zich zal vertalen in een toename van het aantal verkopen van woningen dat er plaats zal vinden. Wat dat betreft lijkt er dan nu eindelijk echt licht te schijnen, aan het eind van de tunnel.

Doorzetten van positivisme

Het gaat volgens Bob Maas van de Vereniging Eigen Huis om een representatieve meting voor heel Nederland. De vereniging ziet dat mensen aardig positief zijn over de woningmarkt, nu er eindelijk duidelijkheid lijkt te bestaan over wat de overheid er mee van plan is. Men weet wat er met de hypotheekrente gaat gebeuren, het is duidelijk dat de rente daalt en dat de huizenprijzen een stuk lager liggen dan een aantal jaren terug. Bovendien zien mensen dat de huren steeds een beetje harder stijgen, waardoor koopwoningen aantrekkelijker worden.

Er is een belangrijk keerpunt bereikt op de woningmarkt, de Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet het vertrouwen in de markt sterk toenemen. Volgens de vereniging is het vertrouwen in de huizenmarkt in mei het sterkst gestegen, sinds het begin van de metingen in 2004. Nooit eerder zag men een dergelijke toename, wat aan lijkt te geven dat de prijzen van huizen niet veel verder meer hoeven te dalen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.