Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

De toekomst van de hypotheekrenteaftrek

De toekomst van de hypotheekrenteaftrek
6 jun 2013

Volledige afschaffing in de toekomst

Halbe Zijlstra (VVD) heeft tijdens het verantwoordingsdebat over het begrotingsjaar 2012 al laten vallen dat hij de hypotheekrenteaftrek het liefst volledig af zou schaffen, bij een eerstvolgende fundamentele aanpassing van het belastingstelsel. Dat neemt volgens hem niet weg dat men er op een voorzichtige manier aan moet sleutelen, om de negatieve gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken. Men zal er de komende jaren in ieder geval veel over spreken, al lijkt het erop da de politiek al bezig is met de voorbereidingen op een volgende stap. Men lijkt het publiek te willen bespelen met verschillende speldenprikken, om de klap uiteindelijk minder hard aan te laten komen. Of er daadwerkelijk een fundamentele aanpassing in het belastingstelsel aan zit te komen blijft te vraag, maar uitgesloten is dat in ieder geval niet.

Verlaging van de inkomstenbelasting

Het kabinet heeft eerder al aangegeven dat het de hypotheekrenteaftrek graag zou laten verdwijnen. Men zal in dat geval op zoek gaan naar een vorm van compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van een lagere inkomstenbelasting. Dat neemt niet weg dat er hier en daar slachtoffers zullen vallen, bijvoorbeeld onder de huizenbezitters met een hoge hypotheek. Op het moment dat de hypotheekrenteaftrek wegvalt lopen de netto kosten flink op en het is maar de vraag of men dit volledig zal compenseren. Het lijkt in ieder geval duidelijk dat men de hypotheekrenteaftrek verder wil gaan versoberen, al lijkt een goede compensatie op z’n plaats na de crisis die enkele jaren terug uitbrak.

Het heeft een groot aantal jaren geduurd, maar inmiddels is de eerste stap met betrekking tot het beperken van de hypotheekrenteaftrek genomen. Het lijkt erop dat men hiermee niet alleen een eerste stap heeft gezet, maar dat de weg bovendien vrij lijkt om hier verder aan te tornen. Het is wat dat betreft niet ondenkbaar dat de hypotheekrenteaftrek op termijn volledig zal verdwijnen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.