Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ouderen hebben vaker aflossingsvrije hypotheek

Ouderen hebben vaker aflossingsvrije hypotheek
10 jun 2013

Jongeren hebben vaker een spaarhypotheek

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren tot 30 jaar veel minder vaak een aflossingsvrije hypotheek hebben dan ouderen boven de 60 jaar. Onder de ouderen heeft ongeveer de helft van de huishoudens een aflossingsvrije hypotheek. Onder de jongeren tot 30 jaar is vooral de spaarhypotheek populair. Dat is in principe ook een aflossingsvrije hypotheek, al koppelt men daar een spaarproduct aan om er toch voor te kunnen zorgen dat er aan het eind van de looptijd voldoende kapitaal beschikbaar zal zijn om de hypotheek af te lossen. Ouderen maken in een aantal gevallen gebruik van een combinatie van meerdere hypotheekvormen.

Enorme schuld op woningmarkt

Het is onder andere de aflossingsvrije hypotheek geweest die ervoor heeft gezorgd dat de schulden op de Nederlandse woningmarkt flink zijn toegenomen. In totaal is deze schuld gegroeid naar 651 miljard euro, een nieuw record voor Nederland. De hoogte van de schuld is extra zorgwekkend vanwege het feit dat de waarde van de woningen de laatste jaren flink gedaald is. Naar schatting hebben ongeveer 1 miljoen mensen te maken met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de woning die ze bezitten. In dat geval staat de hypotheek ‘onder water’. Dit betekent dat ongeveer 25% van de woningeigenaren te maken heeft met dergelijke problemen, waardoor er op dit moment niet voldoende onderpand tegenover de schulden lijkt te staan.

Ouderen ouder dan 60 jaar hebben veel vaker een aflossingsvrije hypotheek dan jongeren tot 30 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis waarvan men een aantal verschillende cijfers naar buiten heeft gebracht. Het blijkt daarnaast dat een derde van de woningeigenaren ouder dan 60 jaar helemaal geen hypotheek op de eigen woning meer heeft.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.