Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Consument afgeschrikt door prijs onafhankelijk hypotheekadvies

Consument afgeschrikt door prijs onafhankelijk hypotheekadvies
11 jun 2013

Verbod op provisie

Het is sinds 1 januari 2013 verplicht om de consument apart te laten betalen voor het advies, puur om de kosten inzichtelijk te maken. Dat betekent dat hypotheekadviseurs hun prijzen niet langer via een provisie in het product mogen verwerken. Het doel van deze maatregel was meer concurrentie en transparantie op de markt aan te brengen, zodat de consument daar uiteindelijk voordeel bij zou hebben. Een consument heeft in theorie nu de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een goed advies, tegen een eerlijke prijs. Volgens de AFM (Autoriteit Financiële Markten) komt dit de kwaliteit van de dienstverlening duidelijk ten goede. Het lijkt er nu echter op dat consumenten het lastig vinden de keuze voor kwaliteit te maken, aangezien de verschillen in prijs zomaar honderden euro’s kunnen bedragen.

Voorkeur voor onafhankelijk hypotheekadvies

Consumenten kiezen op dit moment vooral voor het meest voordelige advies, waardoor ze voor hun hypotheek vaak bij de grootbank terecht komen. Het nadeel hiervan is dat de banken er weinig werk van maken om ook andere opties dan de eigen producten te bespreken. Uit onderzoek van GfK Nederland eind 2012 blijkt dat 46% een voorkeur heeft voor een onafhankelijke tussenpersoon, terwijl dit niet tot uiting komt in de daadwerkelijke keuzes. Een onafhankelijk hypotheekadvies is vaak wat duurder dan dat van de bank, waardoor het een taak van de adviseurs lijkt deze toegevoegde waarde duidelijk te maken aan de consument. Door te kiezen voor een goedkoper hypotheekadvies bij de bank, denken consumenten goedkoper uit te zijn. Echter, door een onafhankelijk hypotheekadvies kan het zijn dat er maandelijks (veel) geld bespaard wordt, waardoor de consument uiteindelijk goedkoper uit is.

Consumenten haken massaal af op het moment dat ze de kosten horen van een onafhankelijk financieel advies. Aan de ene kant geven zij aan een voorkeur te hebben voor een onafhankelijke tussenpersoon, bijvoorbeeld voor een hypotheek advies, maar aan de andere kant willen zij daar niet voor betalen. 80% van de Nederlanders kiest een voordelige bank of verzekeraar voor het uiteindelijke advies.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.