Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

10% van de woningen staat ‘onder water'

10% van de woningen staat ‘onder water'
13 jun 2013

Afgelopen 10 jaar zonder aflossingen

Volgens de DNB concentreren de problemen zich vooral op huizenbezitters die in de afgelopen 10 jaar een woning hebben gekocht en nog nauwelijks hebben afgelost of hebben gespaard. De huizenprijzen stonden toen behoorlijk hoger dan op dit moment en de banken moedigde de aflossingsvrije hypotheken alleen maar aan. Op dit moment zit de markt heel anders in elkaar en is het van belang om direct te beginnen met aflossen of sparen. De DNB verwacht echter dat de problemen op termijn af zullen nemen, aangezien er een trend lijkt te zijn ingezet om eerder af te gaan lossen, of meer te gaan sparen. Ook de lage spaarrente maakt het aantrekkelijker om eigen middelen in de woning te steken.

Totaal gezien overwaarde

Ondanks het behoorlijke tekort van de 10% van de huizen die ‘onder water’ staan is er in totaal nog altijd sprake van overwaarde. Dat betekent dat de totale waarde van woningen in Nederland hoger is dan de hypotheekschuld die er tegenover staat. Als het gevolg van de malaise op de woningmarkt is de overwaarde wel flink afgenomen. Bedroeg deze in 2007 bijvoorbeeld nog 700 miljard euro, volgens de DNB zal daar in 2013 nog ongeveer 300 miljard van over zijn. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, mits huiseigenaren zich er van bewust worden dat het verstandig is om af te lossen op de hypotheek die zij hebben.

Eind vorig jaar stonden ongeveer 1,3 miljoen huizen ‘onder water', aangezien de hypotheekschuld op dat moment hoger lag dan de waarde van de woning. In totaal komen deze huishoudens 65 miljard euro tekort, waardoor er sprake is van een behoorlijk probleem. Dat neemt volgens De Nederlandsche Bank (DNB) niet weg dat het gaat om een specifieke groep huiseigenaren.