Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe werkt de Duitse hypotheek nu werkelijk?

Hoe werkt de Duitse hypotheek nu werkelijk?
15 jun 2013

Wie is de Duitse bank?

Men zal de Duitse hypotheken aan gaan bieden vanaf 12 juli 2013, om vervolgens een test van 3 maanden te houden. Diverse financieel adviseurs krijgen de mogelijkheid om de Duitse hypotheken aan te bieden. Blijkt dit een succes, dan kunnen daarna ook andere adviseurs hier waarschijnlijk mee aan de slag. Het opvallende is echter dat het nog niet duidelijk is welke Duitse hypotheekbank de leningen aan zal gaan bieden. Volgens de geruchten zou het gaat om een bundeling van een aantal kleine banken. Dat is opvallend, aangezien het in Nederland juist de drie grote banken (Rabobank, ABN AMRO en ING) zijn die de markt domineren. In Duitsland werkt men echter ook met een aantal kleinere regiobanken, waardoor de concurrentie de banken daar niet vreemd is.

Hoe zit de Duitse hypotheek in elkaar?

De Duitse hypotheek brengt een aantal eisen met zich mee. Als consument betaalt u bijvoorbeeld 2,6% hypotheekrente bij een financiering tot 70% en 2,8% rente bij een financiering tot 80%. Het is voorlopig alleen mogelijk om de rente 10 jaar vast te zetten en de hypotheek dient annuïtair afgelost te worden, in ieder geval voor uw pensioenleeftijd. Tenslotte dient u een vast contract te hebben, dient u voldoende eigen geld mee te brengen en komen ondernemers niet in aanmerking. De voordelige Duitse hypotheken zijn er wat dat betreft alleen voor huizenkopers die veel zekerheid weten te bieden.

Enige tijd terug ontstond er wat opschudding op de woningmarkt, omdat een aantal Duitse hypotheken de Nederlandse markt zou willen bestoken met voordelige hypotheken. In Duitsland betaalt men gemiddeld 1,5 procentpunt minder rente dan in Nederland, waardoor er een flinke neerwaartse prijsbeweging zou kunnen ontstaan. Hoe zit de Duitse hypotheek in elkaar en is dit echt zo aantrekkelijk?