Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

ZZP'er heeft voldoende mogelijkheden tot hypotheek

ZZP'er heeft voldoende mogelijkheden tot hypotheek
18 jun 2013

Onderzoek van minister Blok

Begin februari heeft minister Blok aangegeven onderzoek te gaan doen naar de positie van ZZP’ers, op de arbeidsmarkt. Hij presenteerde destijds het Woonakkoord en gaf aan na te willen gaan of zelfstandig ondernemers voldoende mogelijkheden tot hun beschikking hebben. Ook krachten met een flexibel contract zouden meer moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek, waardoor hij daar naar is gaan kijken. De minister heeft een brief aan de Tweede Kamer verstuurt waarin hij een dergelijk onderzoek opnieuw toezegt. Hij geeft daarbij echter wel aan dat hij het idee heeft dat er reeds voldoende mogelijkheden voor ZZP’ers beschikbaar zijn. Hij ziet dan ook niet direct een noodzaak om hier op korte termijn verandering in te brengen.

Hypotheekregels voor ZZP’ers

Werknemers met een vast contract dienen uit te gaan van het bruto inkomen dat ze verdienen. Ze gebruiken hiervoor hun jaaropgave, die dit duidelijk aangeeft. ZZP’ers hebben hier niet de beschikking over. Ze dienen daarom te rekenen met het gemiddelde van de jaarcijfers over de afgelopen 3 jaren. Zelfstandigen hebben daarnaast de mogelijkheid om aan te geven dat ze een inkomensstijging verwachten, om op die manier als uitzondering in aanmerking te komen voor een hypotheek. De minister heeft aangegeven vooral te willen onderzoeken welke banken deze mogelijkheid voor ZZP’ers bieden. Hij geeft daarnaast aan dat het verruimen van de mogelijkheden voor zelfstandigen hem niet direct verstandig lijkt, met het oog op het risico voor de banken.

ZZP'ers hebben voldoende mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, dat stelt minister Blok van Wonen. Ondernemers gaven eerder dit jaar aan dat de ZZP'er veel moeite heeft om een hypotheek af te sluiten. Volgens minister Blok is dit niet het geval, aangezien zij het minder lastig zouden hebben dan zijn doen voorkomen, in vergelijking tot werknemers met een vast contract.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.