Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Betaalachterstanden hypotheek lopen op

Betaalachterstanden hypotheek lopen op
22 jun 2013

Relatief stabiele ontwikkeling

De cijfers zijn afkomstig van het Financieel Dagblad, dat zich baseert op gegevens van Standard & Poors (S&P), een belangrijke kredietbeoordelaar vanuit Amerika. Ondanks de stijging spreekt men er van een ‘relatief stabiele ontwikkeling’, waardoor de gevolgen mee lijken te vallen. S&P merkt wel op dat de Nederlandse economie nog altijd niet goed draait en verder lijkt te verslechteren. Bovendien loopt de werkloosheid verder op, waardoor de kans groot is dat er in de toekomst meer wanbetalers bij zullen komen. Dat is niet direct een groot probleem, aangezien Nederland het in vergelijking tot andere landen nog altijd erg goed doet. Met name Spanje is een land dat veel meer wanbetalers kent, waardoor de Nederlandse huiseigenaar zich goed lijkt te kunnen redden.

Daling van 5,5 procent

De kredietbeoordelaar gaat er vanuit dat de prijzen van woningen in Nederland het komende jaar met zo’n 5,5 procent zullen dalen. Vervolgens zal er in 2014 nog eens 1 procent van de prijs afgaan, om vervolgens tot een nieuw evenwicht te komen. S&P geeft echter aan dat een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek de huizenprijs op een negatieve manier zou kunnen beïnvloeden. Indien het kabinet inderdaad besluit om hier opnieuw het mes in te steken lijkt het een zekerheid dat de huizenprijzen verder omlaag zullen gaan, waardoor de kans groot is dat er meer hypotheken ‘onder water’ komen te staan.

Het aantal huiseigenaren dat te maken heeft met een betalingsachterstand op de hypotheek is weer opgelopen. In de eerste 3 maanden van 2013 zijn er een kwart meer huiseigenaren in de problemen bijgekomen, waardoor het nu gaat om 2 procent van de Nederlanders met een eigen woning. Het lijkt vooral de werkloosheid te zijn die ervoor zorgt dat consumenten in de financiële problemen komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.