Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Consument heeft weer meer vertrouwen in woningmarkt

Consument heeft weer meer vertrouwen in woningmarkt
24 jun 2013

Verkopen en prijzen

Het is vooral het optimisme over het aantal verkochte woningen waar we de komende tijd op kunnen rekenen dat het vertrouwen stuwt. Huiseigenaren in Nederland hebben het idee dat de verkopen aan zullen trekken, waardoor we bovendien ook zelf weer op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. Een op de vijf ondervraagden in het onderzoek heeft bovendien het idee dat de huizenprijzen de komende tijd weer op zullen gaan lopen. Ze zijn daarom van mening dat het een goed moment is om een eigen huis te kopen. Het aanbod is groot, terwijl de prijzen juist laag liggen. Aan de andere kant gaan de huurprijzen alleen maar verder omhoog, terwijl woonlasten van een eigen woning relatief stabiel blijven.

Meer duidelijkheid vanuit de politiek

Het is vooral de duidelijkheid vanuit de politiek die ervoor heeft gezorgd dat het vertrouwen in de woningmarkt lijkt te zijn toegenomen. De directeur Marketing Hypotheken bij ING, Dennis Noordervliet, stelt dat consumenten willen weten hoe hun maandlasten er de komende jaren uitzien. Of de hypotheekrenteaftrek nu wel of niet beperkt wordt, het is van belang om te kunnen berekenen of het de komende jaren haalbaar is om de hypotheek te betalen. Of het aantal verkopen de komende tijd daadwerkelijk toe zal nemen blijft afwachten. Het is de vraag wat de komende bezuinigingen vanuit de overheid zullen betekenen voor het vertrouwen dat er leeft onder consumenten.

De consument krijgt langzaamaan weer wat meer vertrouwen in de woningmarkt in Nederland. Dat zegt de ING, op basis van een onderzoek dat men heeft gehouden onder ruim 1.200 respondenten. De bank maakt gebruik van een ‘vertrouwensindex', die in het tweede kwartaal van 2013 met 20 punten is gestegen, naar 102. Dat betekent dat er voor het eerst sinds 2010 weer meer optimisten dan pessimisten zijn.