Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Betalingsproblemen hypotheken kleiner dan gedacht

Betalingsproblemen hypotheken kleiner dan gedacht
27 jun 2013

Overdreven cijfers van het BKR

Het BKR geeft toe dat het wellicht niet helemaal duidelijk is geweest over de cijfers die men er naar buiten heeft gebracht. Het gaat bij hen in totaal om 62.000 huiseigenaren die last hebben van betalingsproblemen, al heeft een groot deel inmiddels al weer ingelost op de achterstand. Bovendien bedraagt de achterstand lang niet altijd 120 dagen of meer, maar gaat het vaak om 1 - 3 maanden. Dat neemt volgens hen aan de andere kant niet weg dat deze huishoudens de hypotheeklasten niet gemakkelijk kunnen betalen. Wat dat betreft zijn er wel degelijk 62.000 eigenaren die te maken hebben met een lastige situatie. De Volkskrant is op basis van haar onderzoek van mening dat het BKR duidelijker moet zijn over de definities die het hanteert.

Goede betalingsmoraal in Nederland

De huidige cijfers van de Volkskrant sluiten beter aan bij de betalingsmoraal zoals die in Nederland heerst. Over het algemeen betalen we de hypotheek netjes af. In Nederland blijkt dat ongeveer 0,76% te maken heeft met een betalingsachterstand. Het lijken vooral de ‘cowboys’ op de markt te zijn, die net als bijvoorbeeld aanbieders als ELQ en DSB te maken hebben met percentages boven de 10%. Zij richten zich heel duidelijk op de onderkant van de markt, met lage rentes en snelle aanbiedingen. Over het algemeen blijkt dat Nederlanders hun hypotheek goed af kunnen betalen, bijvoorbeeld gezien het lage percentage (0,5%) wanbetalers bij de Rabobank.

Het aantal mensen dat hun hypotheeklasten niet of nauwelijks kan betalen blijkt veel lager dan eerder gedacht. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel sprak eerder van 62.000 huishoudens, maar geeft nu toe dat het slechts om 29.000 huiseigenaren gaat. De Volkskrant deed zelf onderzoek onder 3,8 miljoen hypotheken en kwam er achter dat de betalingsachterstand bovendien vaak korter dan 3 maanden is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.