Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Brabant gaat starters op de woningmarkt helpen

Brabant gaat starters op de woningmarkt helpen
29 jun 2013

Diepe crisis op de woningmarkt

De provincie Brabant verwacht ongeveer 800 starters te kunnen helpen, door de komende 3 jaar startersleningen af te geven. Volgens gedeputeerde Yves de Boer van Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen zit de woningmarkt momenteel in een diepe crisis. “Er vindt nauwelijks beweging plaats. Vooral starters kunnen nog voor enige beweging op de woningmarkt zorgen, omdat zij geen huis achterlaten”. De provincie is van mening dat het bij kan dragen aan de doorstroming op de woningmarkt, door juist de starters meer hulp aan te bieden. Het is uiteindelijk de verwachting dat de 800 starters een woning aan zullen kopen die reeds te koop staat, waardoor ook deze huiseigenaren de mogelijkheid krijgen om door te stromen naar een volgende woning.

Drempel voor starters

Op dit moment doen er 33 Brabantse gemeenten mee aan het verstrekken van startersleningen. De provincie wil hen helpen om meer van deze hulpmiddelen aan te bieden, maar wil ook andere gemeenten over de streep proberen te trekken. De starterslening zorgt ervoor dat starters een woning kunnen kopen, door het verschil tussen de aankoop kosten en de maximale eigen financiering (met een commerciële hypotheek) af te dekken. Het zijn starters voor wie de verwervingskosten van de hypotheek lager of gelijk zijn aan de maximale kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie. Op die manier zorgt de provincie ervoor dat de leningen daadwerkelijk bij starters terecht zullen komen die dit nodig hebben.

De provincie Brabant gaat starters op de woningmarkt helpen, door vanaf 1 juli 2013 €6 miljoen euro beschikbaar te stellen. Consumenten die voor het eerst een woning wensen te kopen kunnen hier gebruik van maken, op het moment dat ze er zelf niet in slagen om de financiering rond te krijgen. De provincie zorgt voor een aanvulling op de bestaande regeling van startersleningen, vanuit het rijk.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.