Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Consument duurst uit met hypotheek bij bank

Consument duurst uit met hypotheek bij bank
2 jul 2013

Uiteindelijke hypotheek duurder bij bank

Vanaf 1 januari 2013 is het banken niet langer toegestaan om een provisie te betalen, aan de partij die de consument de hypotheek verkoopt. In plaats daarvan worden de consument advieskosten in rekening gebracht, zodat er een grotere mate van transparantie ontstaat. Consumenten hebben daardoor nu de keuze uit banken, hypotheekwinkels en onafhankelijke hypotheekadviseurs, wanneer zij een hypotheek af wensen te sluiten. De banken rekenen over het algemeen lagere advieskosten (gemiddeld €1.873,75) dan de hypotheekwinkels (gemiddeld €2.776). Op termijn hebben consumenten echter de mogelijkheid om dit verschil terug te verdienen, dankzij het meer voordelige hypotheekproduct dat ze afsluiten. Het lijkt daarom verstandig om als consument goed naar de totale kosten van een hypotheek te kijken, in plaats van alleen naar de advieskosten.

Lengte van de looptijd

Binnen het onderzoek heeft MoneyView in totaal 28 klantscenario’s onderzoek, waarmee 59 verschillende hypotheken werden afgesloten. Op basis van dit onderzoek is men tot de conclusie gekomen dat de bank in geen van de scenario’s een meer voordelige optie betekent dat de hypotheekwinkels. Het valt echter wel op dat het voordeel van een hypotheekwinkel groter wordt, naarmate u een hogere hypotheek afsluit, of u de hypotheek langer laat lopen. Dat neemt echter niet weg dat ook stellen die maar €100.000 lenen en een rentevasteperiode van 10 jaar kennen er goed aan doen om hun hypotheek niet bij de bank af te sluiten.

Consumenten betalen bij een bank meer voor hun hypotheek, dan bij een hypotheekwinkel. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView, dat het in opdracht van de Hypotheker uitvoerde. Naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de hypotheek langer loopt worden de verschillen steeds groter. Een hypotheek van €400.000 met een rentevasteperiode van 20 jaar kan zelfs €41.277 duurder uitvallen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.