Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Dijsselbloem vindt het verstandig om meer te sparen

Dijsselbloem vindt het verstandig om meer te sparen
4 jul 2013

Te hoge hypotheken verstrekt

Minister Dijsselbloem noemt het advies om consumenten 20% van de koopsom te laten sparen ‘verstandig’. Hij is van mening dat de banken in Nederland de afgelopen jaren te grote risico’s hebben genomen, door te hoge hypotheken te verstrekken. Het wordt in de toekomst mogelijk om nog maar 80% van de koopsom te lenen, waardoor de banken een kleiner risico gaan lopen. Bovendien stelt Dijsselbloem dat Nederland op die manier weer meer in de pas zal gaan lopen met de landen om ons heen, waar met name Duitsland een goed voorbeeld van is.

Kapitaal aanwinnen en standaardproducten aanbieden

Daarnaast concludeert de commissie dat het voor de Nederlandse banken van belang is om meer kapitaal aan te gaan winnen, om te voldoen aan de Europese vereisten (Bazel III). De bankenbelasting is aan de andere kant juist een minder positief element van de huidige wetgeving en het zou volgens de commissie gemakkelijker moeten worden om als buitenlandse bank diensten in Nederland aan te gaan bieden. Bovendien dienen de banken in Nederland ervoor te zorgen dat hun producten duidelijker en transparanter worden, bijvoorbeeld door standaardproducten in te voeren. We hebben de afgelopen jaren onder andere te maken gehad met woekerpolissen, omdat het consumenten niet goed duidelijk was welke producten ze kochten. Er valt op basis van het rapport te concluderen dat er binnen de bancaire sector de komende jaren veel zal gaan veranderen.

Dijsselbloem is in een eerste reactie erg positief over het rapport dat de commissie Wijffels heeft uitgebracht. De commissie heeft de huidige woningmarkt onderzocht, net als de problemen waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad. Zij adviseren de overheid consumenten meer te laten sparen, voordat zij de mogelijkheid dienen te krijgen om een eigen woning aan te schaffen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.