Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Meer gedwongen verkopen en restschulden

Meer gedwongen verkopen en restschulden
6 jul 2013

Dalende huizenprijzen, werkloosheid en echtscheiding

Het zijn volgens de NHG vooral de dalende huizenprijzen die ervoor zorgen dat steeds meer mensen te maken krijgen met een restschuld. Daarnaast speelt de werkloosheid hen parten, aangezien huiseigenaren daardoor eerder in een situatie terecht komen, waarbij ze de hypotheeklast niet langer kunnen dragen. Ook een echtscheiding leidt vaak tot problemen, bijvoorbeeld omdat het voor de beide ex-partners niet mogelijk blijkt om de hypotheek alleen op te brengen. Het is de combinatie van deze drie factoren die er toe lijkt te hebben geleid dat het aantal gedwongen verkopen snel is opgelopen. Het is bovendien opvallend dat de gedwongen verkopen via de bekende veiling aan de andere kant juist bijna zijn opgedroogd.

Minder vaak via de veiling

Huiseigenaren krijgen minder vaak te maken met een veiling van hun woning, iets wat volgens de NHG het gevolg is van een bewust beleid. Het nadeel van de veilingen is dat de geboden prijs vaak een stuk lager ligt dan de waarde van de woning, waardoor de restschuld voor de huidige eigenaar alleen maar verder oploopt. Indien men erin slaagt om de woning onderhands via een makelaar te verkopen scheelt dat in de meeste gevallen gemakkelijk €20.000. Het is daarom de moeite waard eerst een onderhandse verkoop te proberen, al is dat in de huidige tijd van crisis op de woningmarkt ook niet altijd gemakkelijk.

Het aantal gedwongen verkopen is de laatste maanden flink opgelopen, wat lijkt te duiden op grotere problemen voor huizenbezitters. Uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat het aantal gedwongen verkopen met 50% is toegenomen. In de eerste helft van dit jaar kwamen 2.284 huiseigenaren met een restschuld te zitten en deden ze daarom beroep op de NHG, waar dat er eerder nog 1.547 waren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.