Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Belastingvrij schenken kan woningmarkt impuls geven

Belastingvrij schenken kan woningmarkt impuls geven
8 jul 2013

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Dat stelt de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). De vereniging krijgt bovendien bijval van de ABN AMRO bank. De banken zijn op dit moment hun balansen op orde aan het brengen, waardoor het voor jongeren over het algemeen een stuk lastiger is geworden om zelf een hypotheek af te sluiten. Het kan dan enorm helpen als de ouders een deel eigen geld in kunnen brengen. De fiscale regels maken dat tot nu toe nog lastig en in sommige gevallen zelfs kostbaar. Door hier op een meer soepele manier mee om te gaan moet het mogelijk zijn de woningmarkt aan de onderkant een flinke impuls te geven.

Meer eigen geld inbrengen

Bovendien zou het volledig in lijn zijn met het advies dat de Commissie-Wijffels afgelopen week aan het kabinet heeft gegeven. De commissie stelde dat het van belang is om meer eigen geld in te brengen in een hypotheek, om op die manier het risico te beperken. Jongeren hebben dit eigen geld zelf over het algemeen nog niet bij elkaar gespaard, waardoor ze daar best wat hulp bij kunnen gebruiken. Op het moment dat ouders voldoende kapitaal hebben opgebouwd zouden ze dat gemakkelijker moeten kunnen schenken. Of het kabinet oren heeft naar de plannen is nog niet bekend, al zijn de verwachtingen in ieder geval hoog.

Het is van belang om de fiscale regels met het oog op schenken te versoepelen, om de woningmarkt op die manier een impuls te geven. Er zijn grote groepen ouders beschikbaar die hun kinderen best willen helpen met een schenking, maar nu tegen een aantal fiscale hobbels aanlopen. Door deze hobbels weg te nemen is het niet langer nodig ingewikkelde constructies op te zetten en kan de woningmarkt een impuls krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.