Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningeigenaren vinden hypotheek tot 80% woningwaarde goed idee

Woningeigenaren vinden hypotheek tot 80% woningwaarde goed idee
13 jul 2013

Peiling OverGeld.nl

OverGeld.nl deed een peiling onder 6.000 lezers. Ze probeerden daarmee in de springen op de aanbevelingen, zoals de Commissie Structuur Nederlandse Banken die eind juni deed. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had eerder ook al aangegeven het een goed idee te vinden naar een dergelijke situatie toe te willen werken. Zowel de banken als de consumenten hebben er voordeel bij, op het moment dat er niet meer dan 80% van de woningwaarde te lenen valt. De banken krijgen te maken met een lager risico, aangezien een executieveiling niet zomaar zal leiden tot een restschuld. Ook consumenten komen op die manier minder snel in de problemen, waardoor het een stuk veiliger wordt om een eigen woning aan te schaffen.

Kleine meerderheid

53% van de deelnemers gaf aan het een goed idee te vinden het niet langer mogelijk te maken om meer dan 80% van de woningwaarde te lenen. 37% van de respondenten geeft bovendien aan dat huizenbezitters op deze manier een betere bescherming genieten tegen dalingen van de huizenprijzen. Dit is een begrijpelijke reactie, aangezien op dit moment ongeveer 1 miljoen huiseigenaren te maken hebben met een hypotheek die ‘onder water’ staat. Dit betekent dat de hoogte van de hypotheek hoger is dan de waarde van de eigen woning. Ongeveer een kwart van de deelnemers vindt de plannen een slecht idee en 19% van de respondenten vindt het voldoende om het te lenen bedrag terug te schroeven naar 100% van de woningwaarde.

Het zal toekomstige huiseigenaren jaren kosten om te sparen voor de aanschaf van een eigen woning, maar toch vinden veel consumenten dit een goed idee. Dat blijkt uit een onderzoek van OverGeld.nl. Een kleine meerderheid van de consumenten vindt het een goed idee om het maximaal te lenen bedrag te stellen op 80% van de woningwaarde. De belangrijkste overweging hierbij is het voorkomen van dalingen van huizenprijzen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.