Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Herstel woningmarkt lijkt begonnen

Herstel woningmarkt lijkt begonnen
15 jul 2013

Voorzichtig optimistisch

Voorzitter Ger Hukker (NVM) geeft aan dat hij voorzichtig optimistisch gestemd is, omdat hij ziet dat het aanbod aan nieuwe woningen afneemt, terwijl het aantal verkopen juist aan begint te trekken. Hij geeft hierbij aan dat de woningmarkt nog een lange weg te gaan heeft, maar dat het erop lijkt dat er in ieder geval weer wat meer balans lijkt te ontstaan. Dit is iets waar de woningmarkt hard aan toe is, aangezien de prijsdalingen niet van de lucht zijn geweest en ook het aantal verkopen enorm achteruit is gelopen. Zodra consumenten weer wat meer vertrouwen krijgen in de woningmarkt en de huizenprijzen is de kans groot dat het herstel zich verder door zal zetten.

Meer vertrouwen bij consumenten

Er ontstaat steeds meer politieke rust rondom de woningmarkt, waardoor consumenten inderdaad weer wat meer vertrouwen krijgen in een stabiele markt. Nu de politieke partijen steeds meer wegblijven van maatregelen op de korte termijn en onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek lijkt het erop dat weer meer mensen het aandurven om een eigen woning aan te kopen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat Nederland op dit moment nog een extra bezuiniging van €6 miljard boven het hoofd hangt. Ook de proefballonnen zoals die van de Commissie Wijffels dragen niet bij aan het consumentenvertrouwen, waardoor er slechts sprake is van een broos begin.

De woningmarkt lijkt zich na een behoorlijke periode van teruggang eindelijk te gaan herstellen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Zij zagen het aantal verkopen bijvoorbeeld met 20% stijgen ten opzichte van het kwartaal daarvoor en merken bovendien dat consumenten weer wat meer vertrouwen krijgen in de woningmarkt als geheel.