Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

‘Maximale financiering naar 80% overbodig'

‘Maximale financiering naar 80% overbodig'
16 jul 2013

Aflossen van de hypotheek

Volgens de hoogleraar zorgen de nieuwe hypotheekregels er hoe dan ook al voor dat na een paar jaar slechts 80% van de woningschuld over is. Sinds 1 januari 2013 is het verplicht om de hypotheek binnen 30 jaar af te lossen, om in aanmerking te kunnen komen voor hypotheekrente aftrek. De Haan vindt de aangekondigde maatregel daarom volledig overbodig. Hij wijst bovendien op de gevolgen voor starters. Zij hebben niet zomaar meer de mogelijkheid om een eigen woning aan te kopen, aangezien 20% spaargeld in de praktijk kan leiden tot bedragen rond de €30.000 - €40.000. De hoogleraar noemt het advies van de Commissie Wijffels zelfs ‘paniekvoetbal’, net nu de woningmarkt op zoek is naar meer rust en stabiliteit.

Jonge mensen hebben weinig spaargeld

Ook ondernemer Sebastiaan Hooft is het volledig met De Haan eens. Hij vindt het een goed idee om mensen te beschermen tegen een te hoge hypotheek, maar geeft ook aan dat consumenten als starter niet zomaar 20% spaargeld hebben liggen. Het risico bestaat dat ze het geld op een andere manier zullen lenen, om toch aan de voorwaarden te kunnen voldoen. Uiteraard brengt dit meer risico met zich mee dan het lenen van dit geld, in de vorm van een hypotheek. Ondanks de bezwaren is een groot deel van de Nederlandse bevolking het ermee eens dat we weer eerst zullen moeten sparen, voordat we een woning aan kunnen kopen.

De aanbeveling van de Commissie Wijffels om huizenkopers voortaan maximaal 80% van de koopsom te laten financieren is overbodig. Althans, dat stelt hoogleraar algemene economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, Henk de Haan. Hij stelt dat het beter is om de woningmarkt eerst tot rust te laten komen. Er hebben volgens hem verschillende veranderingen plaatsgevonden, die sowieso al leiden tot een lagere schuld.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.