Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek geen zekerheid voor zelfbouwgroepen

Hypotheek geen zekerheid voor zelfbouwgroepen
18 jul 2013

Grondprijzen gedaald

Michiel Mulder, PvdA-raadslid, heeft al aangegeven actief een bijdrage te willen leveren, om de plannen toch te kunnen realiseren. Het gaat volgens Mulder in principe om twee verschillende groepen, die beiden moeite hebben met de hypotheken. Het gaat om Nautilus op het Zeeburgereiland en Ons Dorp in Amsterdam West. Deze laatste groep kreeg bijvoorbeeld te horen dat de grondprijzen gedaald zijn. De bank is van mening dat de bouwers de grond te duur hebben ingekocht, waardoor het op dit moment niet langer verantwoord is om een hypotheek af te sluiten. Bij Nautilus gaat het vooral om de verplichte afname van stadsverwarming. Wat dat betreft lopen de zelfbouwgroepen tegen verschillende problemen aan, die ervoor zorgt dat de ontwikkeling op dit moment lijkt te stokken.

Teveel risico volgens de bank

Het Parool onthulde eerder al dat het voor zelfbouwers in het algemeen lastig blijkt om een hypotheek te krijgen. Marktleider Rabobank voerde eerder een aantal gesprekken met zelfbouwers, maar brak deze af omwille van het risico dat erbij komt kijken. De klanten dienen voor elkaar garant te staan, met het oog op de onverkochte woningen. Dit is een reden dat de banken het risico te hoog op vinden lopen en andere vormen van zekerheid zoeken. De lokale overheid gaat nu op zoek naar mogelijkheden om deze zekerheid te bieden, zodat de bouwers toch de mogelijkheid krijgen om een hypotheek af te sluiten.

Zelfbouwgroepen in Amsterdam hebben het lastig om de hypotheek voor hun woningen rond te krijgen. Naar nu blijkt zijn de banken minder enthousiast dan gedacht, bijvoorbeeld omdat de waarde van de grond waarop men wil gaan bouwen gedaald zou zijn. Wethouders in Amsterdam pakken de zaak op en kijken zo goed mogelijk naar alternatieve mogelijkheden, zodat de plannen toch doorgang kunnen vinden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.