Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ouderen zijn honkvast en veroorzaken stagnatie

Ouderen zijn honkvast en veroorzaken stagnatie
23 jul 2013

Emotioneel gehecht of ongeschikte woningen

De ouderen zijn in veel gevallen emotioneel gehecht aan hun woonomgeving, wat ervoor zorgt dat 85% van de 65+‘ers beslist niet wil verhuizen, terwijl dit percentage slechts 41 is onder de 20 - 30 jarigen. Bovendien voelt het voor veel ouderen als het doen van een stap terug, terwijl de meer jonge huizenbezitters juist een stap voorwaarts denken te kunnen maken. Ook wordt het ouderen over het algemeen niet gemakkelijk gemaakt om te verhuizen. Er zijn in veel gevallen geen geschikte woningen beschikbaar in de voor hen bekende buurt. Daarnaast valt het niet mee om hun woning in deze tijd te verkopen en komen ze vaak niet in aanmerking voor een goedkope huurwoning waar ze gebruik van zouden kunnen maken.

Erg tevreden met hun woning

Ouderen hebben steeds vaker een eigen woning, waardoor het voor de doorstroming op de markt niet verkeerd zou zijn als zij toch zouden besluiten om te verhuizen. Op het moment dat zij in hun woning blijven zitten kunnen de 40 - 50 jarigen niet doorstromen, wat een jongere generatie en uiteindelijk de starters tegenhoudt. De ouderen vormen het begin van de keten, die ertoe moet leiden dat de woningmarkt weer in beweging komt. 94% van de 65+‘ers geeft aan tevreden tot zeer tevreden zijn te met de eigen woning, waardoor de kans klein is dat hier veel verhuizingen plaats zullen gaan vinden.

Ouderen staan over het algemeen niet te springen om te verhuizen, waarmee ze voor een vorm van stagnatie op de woningmarkt zorgen. Ze blijven graag in hun vertrouwde omgeving wonen en hebben steeds vaker de beschikking over een eigen woning. Dit blijkt uit het rapport Vergrijzing en Woningmarkt van het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze honkvastheid leidt tot stagnatie op de volledige woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.