Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Pensioenfondsen kunnen woningmarkt helpen

Pensioenfondsen kunnen woningmarkt helpen
25 jul 2013

Goedkoper geld aantrekken

Op dit moment dienen de banken in Nederland zich te wennen tot internationale bronnen van geld, op het moment dat ze een hypotheek wensen te verstrekken. Dat is relatief duur, aangezien er een prijs voor dat geld dient te worden betaalt. Het zou veel beter zijn als de pensioenfondsen het geld dat ze beschikbaar hebben aan zouden bieden, zodat de banken dat kunnen gebruiken om een hypotheek aan te bieden. De gemiddelde hypotheekrente ligt in Nederland een stuk hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland, onder andere omdat de banken zich daar minder snel tot de internationale kapitaalmarkten hoeven te richten. Het lukt de banken in Nederland niet goed om voldoende spaargeld aan te trekken, waardoor er een oplossing van buitenaf gezocht zal moeten worden.

Hypotheken onder NHG

De pensioenfondsen zouden op zich wel oren hebben naar het plan, mits de hypotheken verstrekt worden onder de bekende Nationale Hypotheek Garantie. De pensioenfondsen wensen het risico niet te lopen, maar zijn aan de andere kant best bereid om geld beschikbaar te maken. De politiek is vooral op zoek naar een mogelijkheid om het risico onder te brengen, bijvoorbeeld bij de banken. Uiteraard staan de banken niet te springen om dit over te nemen. Het geld lijkt beschikbaar, maar het onderbrengen van het risico zorgt er tot op heden voor dat er nog geen concrete oplossing beschikbaar is om de huizenmarkt uit het slop te trekken.

De Nederlandse pensioenfondsen beheren gezamenlijk 900 miljard euro, meer dan voldoende om de hypotheekmarkt met slechts een deel een flinke oppepper te geven. De Commissie Dijkhuizen heeft in maart 2013 al opgeroepen tot een dergelijke oplossing, maar deze lijkt nog niet erg goed van de grond te komen. Zowel de pensioenfondsen, de banken als de huizeneigenaren kunnen er uitstekend van profiteren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.