Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Waarom daalt de hypotheekrente niet verder?

Waarom daalt de hypotheekrente niet verder?
29 jul 2013

Lage rente op kapitaalmarkten

De rente op de internationale kapitaalmarkten ligt ontzettend laag, aangezien de Europese Bank bijvoorbeeld geld uitleent tegen een half procent. De Europese bankiers proberen er op die manier voor te zorgen dat er meer hypotheken verstrekt kunnen worden en we zoveel mogelijk besluiten om uitgaven te doen, in plaats van geld op te sparen. Het lijkt er echter op dat de banken in Nederland de lage rente niet doorberekenen aan hun consumenten, maar dat ze deze gebruiken om de marge op bijvoorbeeld hypotheekproducten te vergroten. De banken maken behoorlijke winsten, door de hypotheekrente voor consumenten hoog te houden en aan de andere kant goedkoop geld te kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkten.

Weinig concurrentie

Een van de problemen van de Nederlandse hypotheekmarkt is het gebrek aan concurrentie. De drie grote spelers (ABN AMRO, ING en Rabobank) hebben een groot deel van de markt in handen, ook via de zusterbedrijven die zij hebben. Alleen de Rabobank heeft geen staatssteun gehad, wat betekent dat de andere twee banken niet zomaar met de tarieven mogen stunten. De Rabobank weet dat, waardoor er voor hen ook geen motief bestaat om de rente op hypotheken omlaag te brengen. De rente is momenteel niet hoog, maar deze had gezien de lage rente op de kapitaalmarkten nog veel lager kunnen zijn, waardoor het voordeliger zou worden om een huis aan te kopen.

De hypotheekrente in Nederland ligt hoger dan in de landen om ons heen, zoals in Duitsland en in België. Waarom is het in Nederland duurder om geld te lenen? Dit lijkt vooral te maken te hebben met het gebrek aan concurrentie, aangezien de rente op de kapitaalmarkten bepaald niet hoog is. Er zijn in Nederland echter maar een paar banken actief en vanwege de staatssteun kunnen die niet goed concurreren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.