Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenprijzen Nederland in overeenstemming met die in buurlanden

Huizenprijzen Nederland in overeenstemming met die in buurlanden
31 jul 2013

Prijzen in Duitsland en België

In Duitsland en België liggen de gemiddelde huizenprijzen rond een vergelijkbaar niveau. In Duitsland ligt het gemiddelde met €200.450 nog wel iets lager, maar er wordt verwacht dat de prijzen de komende jaren nog op zullen blijven lopen. In België bedraagt de gemiddelde prijs voor een huis €215.500, iets hoger dan hier bij ons in Nederland. Het is echter ook daar de verwachting dat de huizenprijzen zullen gaan dalen, aangezien de overheid heeft aangegeven iets te willen doen aan de ‘woonbonus’. Dit is een regeling die vergelijkbaar is met de hypotheekrenteaftrek, die in Nederland de komende jaren ook beperkt zal worden. Wat dat betreft lijkt Nederland weer wat meer in de pas te lopen met de landen om ons heen, zoals dat hoort.

Snelle stijging uit het verleden

Het is volgens een econoom van de Rabobank vooral de snelle stijging in de jaren ’90 geweest die tot de problemen heeft geleid zoals we die nu kennen. Het was op dat moment goed mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, in combinatie met een spaarconstructie. Dit leidde tot een groot aantal hypotheken, waardoor de prijs van woningen steeds verder op begon te lopen. Volgens de econoom zullen we nog een aantal jaren last blijven houden van de crash van huizenprijzen. Het is duurder geworden om een hypotheek af te sluiten, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen.

De Nederlandse huizenprijzen zijn vanwege de sterke daling van de afgelopen jaren, inmiddels weer vergelijkbaar met die in de landen om ons heen. Dat stelt het Financieele Dagblad, op basis van een eigen onderzoek. In 2008 kostte een woning in Nederland gemiddeld nog €252.000. Vijf jaar later ligt de gemiddelde prijs rond de €215.000, waardoor er sprake is van een behoorlijke daling.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.