Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hoe zal de hypotheekrenteaftrek zich ontwikkelen?

Hoe zal de hypotheekrenteaftrek zich ontwikkelen?
2 aug 2013

Wens tot afschaffen

Halbe Zijlstra heeft in 2012 al eens aangegeven dat hij de hypotheekrenteaftrek het liefst helemaal af zou schaffen, al dient daar aan de andere kant wel een aanpassing van het belastingstelsel tegenover te staan. Hij zou het voordeel graag weg willen halen bij de huizenbezitters, om daar aan de andere kant een lagere belasting voor in de plaats te brengen. Op die manier is het mogelijk om dit kostenneutraal te doen en af te komen van de zeepbel die er in de jaren ’90 ontstaan is, als het gevolg van de stijgende huizenprijzen. Uiteraard is de politiek het er over eens dat het op dit moment niet verstandig is om dergelijke maatregelen aan te kondigen, aangezien de huizenmarkt eerst verder tot rust zal moeten komen.

Op de langere termijn

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de politiek voornemens lijkt om op de langere termijn wel degelijk iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen. Door de inkomstenbelasting te verlagen en de hypotheekrenteaftrek te laten verdwijnen is het mogelijk om de fiscale druk via de belastingen te regelen, in plaats van via de kosten voor een woning. Er ontstaat op die manier een meer helder belastingstelsel, zonder dat dit duurder uit hoeft te pakken. Het lijkt er daarom op dat de overheid in de toekomst verder zal werken aan een beperking van de hypotheekrenteaftrek, om hier uiteindelijk helemaal van af te komen.

De overheid heeft na lang steggelen eindelijk besloten om iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen. De meest recente wijziging is ingegaan op 1 januari 2013, waardoor we inmiddels een half jaar verder zijn. Hoe zal de hypotheekrente zich verder ontwikkelen, vallen er nog veranderingen te verwachten? Het lijkt erop dat de politiek de hypotheekrente op termijn graag helemaal af wil schaffen, iets dat nu nog niet mogelijk is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.