Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Annuitair of lineair aflossen?

Annuitair of lineair aflossen?
6 aug 2013

Het is sinds 1 januari 2013 verplicht om een hypotheek binnen 30 jaar af te lossen, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat huizenbezitters goed na dienen te denken over de manier waarop ze dit gaan doen. Al vanaf het prille begin van de nieuwe regels is de annuïtaire hypotheek erg populair. Wat heeft de lineaire hypotheek aan voor- en nadelen te bieden?

Lineair aflossen

Het lineair aflossen is rekenkundig het meest gemakkelijk, aangezien u de totale schuld verdeelt over de totale looptijd, om op die manier te bepalen wat u elke maand af dient te lossen. Sluit u bijvoorbeeld een hypotheek van €200.000 af? Dan dient u bij een looptijd van 30 jaar ieder jaar ongeveer €6.667 af te lossen. Dat betekent dat de maandelijkse aflossing €555 bedraagt. Dit bedrag geldt iedere maand, vanaf de eerste tot de laatste. Het voordeel hiervan is duidelijkheid, net als een hoge aflossing aan het begin van de looptijd. Houd er aan de andere kant echter rekening mee dat de netto hypotheeklasten aan het begin van de looptijd hoger zijn, dan op een later moment. Ontwikkelt uw inkomen zich omgekeerd? Dan is het wellicht verstandig om ook de annuïtaire hypotheek te overwegen.

Annuïtair aflossen

Rekenkundig werkt een annuïtaire hypotheek minder gemakkelijk, al laat deze zich gelukkig prima uitleggen. U kiest een bruto maandbedrag, dat u kunt dragen. Stel dat u bruto €900 per maand kunt betalen, dan wordt dit opgebouwd uit een deel rente en een deel aflossing. Tijdens de eerste maanden van de looptijd betaalt u relatief veel rente en maar weinig aflossing (bijvoorbeeld €600 en €300). Na verloop van tijd begint dit te kantelen, aangezien u dankzij de aflossingen steeds minder rente gaat betalen. De bruto maandlast blijft iedere maand gelijk, terwijl de netto lasten laag beginnen en steeds een beetje verder oplopen.