Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Sparen of hypotheek extra aflossen?

Sparen of hypotheek extra aflossen?
8 aug 2013

Rendement op uw geld

Vanuit een rationeel oogpunt is het rendement op uw geld het meest van belang, wanneer u een keuze wilt maken uit het sparen of aflossen op uw hypotheek. Stel dat u €40.000 beschikbaar heeft, de hypotheekrente 5% bedraagt en u de mogelijkheid heeft om 2% rente te ontvangen op uw spaarrekening. In dat geval kunt u jaarlijks €2.000 hypotheekrente besparen, door dit bedrag af te lossen. Zou u het op een spaarrekening zetten, dan kunt u met dit bedrag jaarlijks €800 verdienen. Vanuit dit oogpunt is het verstandig om direct een extra aflossing te doen, zeker omdat u over een deel van het geld ook nog eens vermogensrendementsheffing (1,2%) dient te betalen.

Flexibiliteit

Houd er aan de andere kant rekening mee dat u het geld niet meer zomaar aan kunt wenden, wanneer u het in u hypotheek stopt. U stopt het geld als het ware in de stenen. Het geld komt er pas uit wanneer u uw woning verkoopt en u daar geen nieuwe meer voor terug wenst te kopen. U dient het eigen geld namelijk mee te nemen, bij de financiering van uw nieuwe woning. Een spaarrekening biedt veel meer flexibiliteit, aangezien u daarmee bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om financiële tegenslagen op te vangen, of een keer uitgebreid op vakantie te gaan.

Steeds meer huizenbezitters besluiten om een extra aflossing op hun hypotheek te doen, op het moment dat ze een mooi kapitaal bij elkaar gespaard hebben. Is dit verstandig? Welke alternatieven zijn er beschikbaar en waar dient u rekening mee te houden? Kijk in ieder geval goed naar het rendement op uw geld, maar houd aan de andere kant ook de flexibiliteit in de gaten op het moment dat u een keuze gaat maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.