Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Toekomst van de hypotheekrente

Toekomst van de hypotheekrente
10 aug 2013

Korte termijn

Op de korte termijn zal de hypotheekrente waarschijnlijk niet zo snel gaan stijgen. De hypotheekbanken maken momenteel veel winst op de hypotheken, dankzij de extreem lage rente op de kapitaalmarkten en de relatief hoge rente die zij consumenten in rekening brengen. De rente op de kapitaalmarkten zal pas stijgen zodra de overheden wensen de economische groei te remmen, iets dat momenteel totaal niet aan de orde is. Bovendien is er momenteel nauwelijks sprake van concurrentie. Ontstaat die weer op de Nederlandse markt? Dan bestaat er zelfs een kans dat de hypotheekrente de komende 1 - 2 jaar nog wat zal gaan dalen. Onlangs ontstonden er berichten omtrent goedkope Duitse hypotheken, al hebben die het tot op dit moment niet voor elkaar gekregen om de rente daadwerkelijk te drukken.

Langere termijn

Op de langere termijn (5 jaar en langer) is de kans groot dat de rente juist wel op zal gaan lopen. De rente op leningen en hypotheken is laag op het moment dat het economisch minder gaat, aangezien overheden en banken op die manier proberen te zorgen voor meer bestedingen. Gaat het economisch juist een stuk beter, dan zal de rente oplopen en ontstaat er een remmend effect. Hoe de economie zich zal ontwikkelen blijft de vraag, maar de kans is groot dat we na jaren van lage rente uiteindelijk weer te maken zullen krijgen met oplopende percentages.

Hoe zal de hypotheekrente zich gaan ontwikkelen, bijvoorbeeld zodra de economie weer aan begint te trekken? De hypotheekrente is laag, maar is er nog ruimte omlaag, of kan de rente alleen nog maar omhoog? Het zijn belangrijke vragen, die u bijvoorbeeld kunnen helpen om een rentevaste periode te kiezen voor uw hypotheek. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar het is wel mogelijk een inschatting te maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.