Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe een restschuld te voorkomen?

Hoe een restschuld te voorkomen?
13 aug 2013

Eigen geld inbrengen

Het is bij het afsluiten van een hypotheek altijd verstandig om een deel eigen geld in te brengen. U zorgt er op die manier voor dat u als het ware een marge hebt. Stel dat u een huis koopt van €200.000 en u er samen in slaagt om €40.000 eigen geld in te brengen. Dan ontstaat er past een restschuld wanneer de woning voor minder dan 80% van de koopsom verkocht wordt. Een daling van 20% van de waarde is, zeker op de korte termijn, niet erg waarschijnlijk. U verliest op die manier het eigen geld dat u in de hypotheek heeft gestoken, maar u hoeft daar in ieder geval geen rente over te betalen. Bovendien kan een restschuld ervoor zorgen dat u niet zomaar een nieuwe woning aan kunt kopen, waardoor het interessant is om deze te voorkomen.

Extra aflossingen

Heeft u al een hypotheek en heeft u daarmee 100% of zelfs meer van uw woning gefinancierd? Dan is het verstandig om in de hypotheekvoorwaarden na te gaan wat u maximaal vervroegd mag aflossen. Hier zal een bedrag per kalenderjaar uitkomen, waarschijnlijk op basis van een percentage van de koopsom. Probeer binnen die ruimte aflossingen te doen, om de hypotheekschuld in ieder geval terug te brengen tot maximaal 80% van de koopsom. U zorgt er op die manier voor dat u zich kunt wapenen tegen een mogelijke restschuld, zodat uw woning niet ‘onder water’ komt te staan.

Het aantal mensen met een restschuld stijgt de laatste maanden en jaren flink, bijvoorbeeld op het moment dat ze hun woning gedwongen dienen te verkopen. Makelaars proberen veilingen zoveel mogelijk te voorkomen, maar kunnen helaas niet verhinderen dat er als het gevolg van de gedaalde huizenprijzen toch restschulden ontstaan. Wat kunt u doen om dit in uw geval te voorkomen?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.