Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Dump woningen door corporaties komt woningmarkt slecht uit

Dump woningen door corporaties komt woningmarkt slecht uit
15 aug 2013

Nieuwe regels voor corporaties

De mogelijke dump is het gevolg van nieuwe regels, die het de woningcorporaties gemakkelijker maken om hun bestaande woningen met een korting aan te bieden voor de verkoop. Ze hebben de mogelijkheid om hun huurhuizen te koop aan te bieden, met een korting tot maximaal 25%. Voorheen diende de corporaties dan een afspraak te maken over de winstdeling na verkoop, maar dat is tot aan dergelijke percentages niet langer benodigd. Dat betekent dat in de dalende markt meer corporaties door zullen gaan met het aanbieden van huurhuizen, bijvoorbeeld om hun financiën weer op orde te brengen. Ook de enorme heffing (1,7 miljard euro) die ze boven het hoofd hangt kan ertoe leiden dat meer corporaties op deze manier proberen geld aan te trekken.

Verstoring van de markt

Volgens VEH en NVM zal dit de problemen op de woningmarkt flink erger maken, juist nu deze een beetje uit het slop begon te geraken. De VEH geeft bijvoorbeeld aan dat veel leden al moedeloos werden van de lage prijzen die de corporaties rekenden, maar ze hierdoor genoodzaakt zijn om mee te gaan in kortingen van enkele tienduizenden euros. Ook NVM is niet blij met versoepeling van de regels, aangezien er volgens hen sprake is van ‘valse concurrentie’ en ‘marktverstoring’. Het is de vraag in hoeverre de corporaties ook daadwerkelijk van start gaan met de verdere verkoop van de huurhuizen die ze in hun bezit hebben.

De woningmarkt heeft het op dit moment nog altijd zwaar, maar lijkt binnenkort een nieuwe klap te moeten verwerken. Woningcorporaties krijgen van het kabinet de mogelijkheid om woningen tegen scherpere prijzen aan te bieden, waardoor er het risico ontstaat op een ‘dump’. Met name de Vereniging Eigen Huis (VEH) en makelaarsvereniging NVM waarschuwen voor de grote risico’s hiervan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.