Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Levensverzekering om de hypotheek af te lossen

Levensverzekering om de hypotheek af te lossen
17 aug 2013

Lagere maandlasten

Het inzetten van een levensverzekering om de hypotheek af te lossen levert zowel de staat als de consument een belangrijk voordeel op. De staat is minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek, omdat de schulden lager worden. Daarnaast zorgt het opnemen van de levensverzekeringen voor een enorme stimulans van de economie, aangezien er extra geld beschikbaar komt. Consumenten kunnen rekenen op een lagere maandlast en hebben daarnaast natuurlijk een lagere schuld. Het lijkt wat dat betreft interessant om wat extra ‘zuurstof’ in de economie te pompen en op die manier het herstel te stimuleren. Met name de verzekeraars zijn echter een stuk minder positief. Zij wijzen vooral op de kortzichtigheid van de plannen, zoals de overheid daar nu over spreekt.

Kortzichtige plannen

Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat er met de huidige plannen sprake is van een gewin op de korte termijn. Dit gewin is er overigens voor de overheid, terwijl de consument volgens hen alleen maar te maken zal krijgen met een verlies. De consument loopt namelijk een aanzienlijke opbouw van kapitaal mis, waardoor er uiteindelijk een schuld over zal blijven op het moment dat de woning volledig afbetaald dient te worden. Daarnaast loopt de consument het voordeel van de hypotheekrenteaftrek mis. Of dit uiteindelijk daadwerkelijk zorgt voor een stimulans van de woningmarkt en de economie als geheel valt daarom nog maar te bezien.

Het kabinet denkt na over de mogelijkheid om het toe te staan levensverzekeringen in te zetten, voor de aflossing van hypotheken. Consumenten mogen hun verzekering eerder opnemen, om op die manier de enorme woningschuld te drukken en bijvoorbeeld de maandlasten omlaag bij te brengen. Met name het Verbond van Verzekeraars is niet blij met de plannen en wijst consumenten op de nadelen hiervan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.