Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen stabiliseren mogelijk in 2014

Huizenprijzen stabiliseren mogelijk in 2014
22 aug 2013

Daling van 5%

Over het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met ongeveer 5% gedaald. Dat betekent dat het prijsniveau nu ligt op dat van begin 2003, nog voordat er een enorme stijging plaatsvond naar de top in 2009. De daling van 5% is opvallend laag, aangezien de daling tussen juni 2012 en juni 2013 nog bijna 10% bedroeg. Ook het aantal verkopen lijkt te stabiliseren. Wat dat betreft lijkt de kans aanwezig dat de markt zich eindelijk een beetje kan gaan herstellen. Of het herstel vervolgens door zal zetten blijft de vraag.

Verkoop stabiliseert

Het is bovendien opvallend dat het aantal te koop staande huizen af lijkt te nemen. Op het moment worden er meer woningen verkocht, dan dat er aan de andere kant worden aangeboden. Dit lijkt aan te geven dat het weer een stukje beter gaat met de woningmarkt. Ook het consumentenvertrouwen neemt toe, iets dat aan lijkt te geven dat weer meer mensen het zien zitten om binnenkort een nieuwe woning aan te schaffen. Uiteraard neemt dit niet weg dat het nog altijd onzeker is of het lukt om de huidige woning (snel) te verkopen. De stijgende huurprijzen doen een behoorlijk duit in het zakje, aangezien de stijgende prijs hiervan een belangrijke oorzaak lijkt te zijn voor het op handen zijnde herstel. Des te verder de huren stijgen, des te aantrekkelijker het wordt om een koopwoning aan te schaffen.

De gemiddelde huizenprijs is sinds de top van de marktontwikkelingen in 2009 met ongeveer 20% gedaald. Het lijkt er echter op dat er een stabilisatie van de huizenprijzen aan zit te komen. Onder andere DNB-president Klaas Knot heeft zich positief uitgelaten over de marktontwikkelingen. De daling lijkt verder af te zwakken, waardoor de kans groot is dat er een trendbreuk aan zit te komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.