Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Een op de vijf huizenbezitters denkt positief over aflossen

Een op de vijf huizenbezitters denkt positief over aflossen
26 aug 2013

Aflossingsvrije hypotheek

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vooral de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek overwegen om deze af te lossen. Zij zien dat de spaarrente op dit moment extreem laag is, terwijl ze aan de andere kant een fors hogere hypotheekrente betalen. Het is verstandig om deze twee rentestanden goed met elkaar te vergelijken en af te lossen op het moment dat de kosten hoger liggen dan de baten. Huizenbezitters blijken wat dat betreft nog voldoende de beschikking te hebben over spaargeld of ander kapitaal, dat ze de komende jaren nog niet nodig denken te hebben.

Kans op een restschuld

Het is daarnaast ook de dreigende restschuld die ervoor zorgt dat veel huizenbezitters nadenken over het aflossen op hun hypotheekschuld. De huizenprijzen zijn de laatste jaren fors gedaald, waardoor het risico een stuk groter is geworden dat de woning aan het eind van de looptijd van de hypotheek, minder waard is dan het bedrag dat men ooit geleend heeft. Om dit te voorkomen dienen huizenbezitters tijdens de looptijd alvast geld af te lossen. Met name de bezitters van een hypotheek waar geen spaar- of beleggingsproduct tegenover staat kunnen gemakkelijk in de problemen komen. Het is dan ook vooral deze groep die aangeeft snel wat extra af te willen lossen, om er op die manier voor te zorgen dat ze financieel in een meer rooskleurige situatie terecht komen.

Twintig procent van alle mensen met een huis overweegt om hier in ieder geval een deel van af te lossen. Dit heeft vooral te maken met de lage spaarrente van dit moment, maar daarnaast met een dreigende restschuld aan het eind van de looptijd. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, dat het in opdracht van de ING Bank heeft uitgevoerd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.