Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters kunnen in 2014 opnieuw minder lenen

Starters kunnen in 2014 opnieuw minder lenen
27 aug 2013

Woonquotes van het Nibud

Daarnaast maakte Homefinance.nl gebruik van de woonquotes zoals het Nibud die hanteert, om aan te geven wat een huizenkoper maximaal kan lenen. Het gaat hierbij om een bepaald percentage van het inkomen, dat het verantwoord houdt om een woning aan te schaffen. De verwachting is dat het Nibud de woonquotes verder aan zal scherpen, om te voorkomen dat huizenkopers een te groot deel van hun inkomen aan hun woning besteden en er minder geld overblijft om de boodschappen te doen, of een keer op vakantie te gaan. De banken houden in principe hun eigen normen aan, maar kijken daarbij uiteraard ook naar de normen zoals het Nibud deze hanteert. Wat dat betreft lijkt het er inderdaad op dat het de starter het komende jaar niet gemakkelijker gemaakt zal worden.

10% minder lenen

Uit de berekeningen blijkt dat huizenkopers in 2014 een kleine 10% minder hypotheek kunnen krijgen, dan in 2013. Uiteraard wordt er daarbij uitgegaan van een inkomen dat gelijk blijft. Dit betekent dat het voor veel starters nog moeilijker zal worden om een hypotheek af te sluiten en op die manier van start te gaan op de woningmarkt. Dit is vervolgens ook een probleem voor iedereen die door wenst te stromen. Het blijft ook in 2014 lastig om een eigen woning te verkopen, waardoor het er niet op lijkt dat de markt zich op een vlotte manier zal herstellen.

De woningmarkt lijkt zich langzaam te herstellen, of in ieder geval te stabiliseren. Dat neemt echter niet weg dat de vooruitzichten nog altijd niet rooskleurig zijn, bijvoorbeeld omdat starters in 2014 naar verwachting weer minder kunnen lenen dan dit jaar. Homefinance.nl zorgde voor een aantal interessante berekeningen, op basis van de koopkrachtgegevens vanuit het CBS.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.