Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenkoper zal meer eigen geld in moeten brengen

Huizenkoper zal meer eigen geld in moeten brengen
29 aug 2013

Na herstel woningmarkt

Het was jarenlang mogelijk om woningen tot meer dan 100% te financieren, wat problemen oplevert op het moment dat de waarde van een woning daalt. De NOS meldt dat het kabinet een maatregel in wil voeren die huizenkopers verplicht om meer eigen geld mee te nemen, op het moment dat ze een hypotheek af wensen te sluiten. Het kabinet wil de maatregel invoeren op het moment dat de woningmarkt zich heeft hersteld, waardoor deze nog even op zich zal laten wachten. Om hoeveel procent van de koopsom het gaat kan de NOS nog niet zeggen, maar de kans is groot dat dit in de lijn van het advies van de commissie Wijffels zal liggen.

Commissie Wijffels

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft eerder al aangegeven dat hij zich kan vinden in het advies dat de commissie eerder uitbracht, om alle huizenkopers te vragen minimaal 20% van de koopsom aan eigen geld in te brengen. In het regeerakkoord werd al bepaald dat het maximaal te lenen bedrag in 2018 100% van de koopsom bedraagt, terwijl dat eerder nog 106% was. Wat dat betreft is het bijvoorbeeld al minder goed mogelijk om aanvullende kosten voor een verbouwing mee te financieren. Of het kabinet inderdaad toe zal werken naar een maximale financiering van 80% valt te bezien, maar het is in ieder geval duidelijk dat de huizenkoper in de toekomst meer eigen geld mee zal moeten brengen.

Een ieder die in de toekomst een eigen woning aan wenst te schaffen zal daarvoor meer eigen geld mee moeten nemen. Het kabinet heeft aangegeven met een dergelijke maatregel aan de slag te willen, om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw veel mensen te maken krijgen met een restschuld. Het lijkt een antwoord op het grote aantal hypotheken dat op dit moment ‘onder water’ staat.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.