Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Extra belastingvrij schenken geen wondermiddel woningmarkt

Extra belastingvrij schenken geen wondermiddel woningmarkt
31 aug 2013

Hogere vrijstelling voor schenken

Op dit moment kan een ouder een kind tot 40 jaar iets meer dan €50.000 belastingvrij schenken. Strak kunnen ook buren, neven en collega’s elkaar een hoog bedrag schenken, waardoor dit een stuk gemakkelijker wordt. De kans is groot dat het zal gaan om een tijdelijke maatregel. Met name de ABN AMRO bank is positief en ziet er een stimulans voor de woningmarkt in. Volgens de bank zal het er wel degelijk voor zorgen dat de woningmarkt verder in beweging komt, aangezien meer mensen de kans krijgen om een eigen woning aan te schaffen. De makelaars geven echter aan dat veel mensen het geld zullen gebruiken om een al bestaande hypotheek af te lossen.

Eigen belang en aflossen hypotheek

Er speelt volgens de notarissen zowel een eigen belang, als een hypotheekbelang mee, waardoor de schenkingen inderdaad geen wondermiddel zullen vormen. De notarissen verwachten dat ongeveer 12.000 mensen gebruik zullen maken van de maatregel, goed voor een totaalbedrag van 1 miljard euro. Nederlanders schenken overigens niet alleen uit aardigheid voor de ander, het zorgt er ook voor dat ouderen een hoge eigen bijdrage in het verzorgingstehuis kunnen voorkomen. Dit kan oplopen tot bijna €2.200 per maand, waardoor het de moeite waard is om hier iets aan te doen. Daarnaast zullen veel mensen gebruik maken van de mogelijkheid om een bestaande hypotheek af te lossen, waar de woningmarkt op zich weinig mee opschiet.

Nederlanders krijgen in 2014 de mogelijkheid om maximaal tot €100.000 belastingvrij te schenken, voor de aankoop van een huis, de verbouwing hiervan of de aflossing van een hypotheek. Het zou een van de maatregelen zijn uit de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Met name de makelaars waarschuwen echter dat dit geen wondermiddel voor de woningmarkt zal zijn.