Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Kabinet heeft plannen voor nationale hypotheekbank

Kabinet heeft plannen voor nationale hypotheekbank
2 sep 2013

Nationaal Hypotheek Instituut

De oplossing zal de naam ‘Nationaal Hypotheek Instituut’ (NHI) meekrijgen. Banken krijgen de mogelijkheid om een deel van hun hypotheken onder te brengen in dit nieuwe initiatief, waarin de pensioenfondsen en verzekeraars vervolgens kunnen beleggen. De staat zal vervolgens garant staan voor de hypotheekbeleggingen, waardoor de cirkel rond is. De verzekeraars en pensioenfondsen spreken op dit moment al ongeveer een half jaar met het kabinet, over dit mogelijke plan. Het lijkt erop dat de verschillende partijen het op dit moment zo goed als eens zijn met elkaar. Het kan wat dat betreft snel gaan, vooral omdat Prinsjesdag eraan zit te komen en het kabinet op die dag de plannen naar buiten wilt brengen.

Tientallen miljarden euro’s

De NHI zal tientallen miljarden euro’s aan hypotheken gaan beheren. Het wordt daarmee een groot instituut, dat een behoorlijk deel van de hypotheekschuld van de banken over kan nemen, aangezien het daar op dit moment gaat om een bedrag van ongeveer €600 miljard. Het voordeel voor de banken is dat ze hiermee hun balans kunnen versterken, waardoor ze direct meer lucht krijgen. Dat zou er vervolgens toe moeten leiden dat de hypotheekrente omlaag kan, waardoor ook de consument er uiteindelijk voordeel bij heeft. Wat dat betreft is het niet vreemd dat de verschillende partijen positief zijn over het plan om de woningmarkt op deze manier verder te stimuleren.

Het kabinet heeft samen met de pensioenfondsen en verzekeraars plannen om een nationale hypotheekbank op te richten. Dat stellen ingewijden, die aan de andere kant ook aangeven dat er nog een aantal knopen doorgehakt dienen te worden. Ook minister Dijsselbloem geeft aan dat de plannen nog niet definitief zijn, maar dat er op dit moment wel grote stappen genomen worden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.