Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bepaal of uw hypotheek onder water staat

Bepaal of uw hypotheek onder water staat
5 sep 2013

Drie methoden

U kunt de waarde van uw woning op verschillende manieren laten vaststellen. U kunt allereerst een taxatierapport op laten stellen dat voldoet aan de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door het Centraal Hypothecair Fonds. Dit is niet gratis, maar u zorgt daarmee wel voor de meest betrouwbare vorm van waardebepaling. Daarnaast kunt u gebruik maken van de WOZ-waarde, gebaseerd op de Wet Waardering Onroerende zaken. U ontvangt hier ieder jaar een brief over van de gemeente, waardoor deze waarde bij u bekend zou moeten zijn. Ten derde kunt u informatie van het Kadaster gebruiken om de waarde van uw woning te vergelijken met die van woningen in de buurt.

Aflossen van de restschuld

Komt u er op basis van een of meerdere van de genoemde methoden achter dat uw hypotheek inderdaad ‘onder water’ staat en bent u van plan om binnen nu en 3 jaar te verhuizen? Houd er rekening mee dat niet alle hypotheekverstrekkers u de mogelijkheid bieden de restschuld volledig mee te financieren. Het is in het geval van een aflossingsvrije hypotheek verstandig om extra aflossingen te doen, op het moment dat u daar de mogelijkheid toe heeft. Vraag een Erkend Hypotheekadviseur om een advies en denk zelf na over de financiële mogelijkheden die u heeft. Ook wanneer u niet van plan bent om te verhuizen kan het een veilig gevoel opleveren wanneer u besluit wat extra af te lossen.

De berichten over de woningmarkt worden de laatste tijd wat positiever, maar dat neemt niet weg dat meer dan 1 miljoen hypotheken ‘onder water' staan. Dit betekent dat de hypotheekschuld op de woning, hoger is dan de waarde hiervan. Hoe komt u erachter hoe dat in uw situatie zit en wat kunt u hier aan doen als er inderdaad sprake is van een dergelijke situatie?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.