Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Herstelt de woningmarkt zich inderdaad?

Herstelt de woningmarkt zich inderdaad?
7 sep 2013

Klein marktaandeel Makelaarsland

De stroom van positieve berichten werd volgens BN de Stem vooral veroorzaakt door Makelaarsland, die naar buiten bracht dat het aantal woningverkopen in augustus enorm was toegenomen. Dit zou de aanleiding zijn voor een structureel herstel, waar de makelaar zelf uiteraard niet slechter van wordt. Of de cijfers dit inderdaad aantonen valt echter maar te bezien. Volgens Makelaarsland werden er in die maand 11.500 woningen verkocht. Zelf heeft men een marktaandeel van 2 - 2,5 procent, wat neerkomt op ongeveer 250 woningverkopen in een maand. Ten opzichte van 200 verkochte woningen een jaar eerder is dat inderdaad een enorme stijging, maar gaat het hier om cijfers die representatief zijn voor de rest van Nederland?

Daadwerkelijke ontwikkeling woningmarkt

Het blijft voorlopig afwachten of de rest van Nederland ook een dergelijke stijging laat zien, of dat het de makelaars en andere belanghebbenden zijn die graag willen dat de markt zich op een goede manier kan gaan herstellen? Eerder al werd duidelijk dat de positieve berichten in de media ervoor zorgen dat het vertrouwen bij consumenten weer toe begint te nemen. De vraag is echter of dat terecht is en of we de grote dalingen van de huizenprijzen dan ook daadwerkelijk achter de rug hebben. De toekomst zal het uit moeten wijzen, maar niet lijkt in ieder geval nog niet klip-en-klaar dat de woningmarkt inderdaad uit de problemen is.

Eerder deze week kwamen er uitsluitend positieve berichten naar buiten over de woningmarkt. Deze zou zich eindelijk structureel herstellen, de woningverkopen zouden door het dak schieten en de bodem lijkt hiermee dan eindelijk bereikt. Is dit echt het geval wanneer we wat meer kritisch kijken naar de resultaten die er zijn geboekt. BN de Stem doet een poging en komt tot een andere conclusie.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.