Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters volgens CBS niet het probleem van de woningmarkt

Starters volgens CBS niet het probleem van de woningmarkt
10 sep 2013

Te weinig doorstroming

De stellen die al in een koophuis wonen, kozen er in 2011 veel minder vaak voor om een nieuwe koopwoning aan te schaffen. De daling ten opzichte van 2007 is enorm, waardoor dit een belangrijke oorzaak voor de huidige stagnatie lijkt te zijn. Zowel stellen met als zonder kinderen kozen er 60% minder vaak voor om te verhuizen naar een nieuwe koopwoning. De eenpersoons- en eenouderhuishoudens besloten 50% minder vaak te verkassen. Alleen het scheiden of mogelijke samenwonen wist hier verandering in te brengen en deze elementen brachten de woningmarkt dan ook nog enigszins op gang. Wat dat betreft lijkt het erop dat we teveel naar de starters hebben gekeken, terwijl daar het probleem niet ligt.

Dynamiek kopen en huren

Het valt op dat in 2011 veel mensen ervoor kozen van een bestaande huurwoning naar een nieuwe huurwoning te verhuizen, maar dat de overstap tussen koop en huur veel lastiger bleek. In de beide richtingen vonden er minder transacties plaats, wat de huizenmarkt niet ten goede is gekomen. De dynamiek op de beide markten daalde met ongeveer 12%, wat betekent dat er veel minder verhuizingen hebben plaatsgevonden. Dit lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat mensen vaker een contract hebben voor bepaalde tijd, op basis waarvan ze het niet aandurven om een koopwoning aan te schaffen, of ze hier de mogelijkheid niet toe hebben.

De starters vormen niet de oorzaak van de huidige problemen op de woningmarkt, dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van haar meest recente cijfers. Het zijn juist de potentiële doorstromers die er momenteel voor zorgen dat er stagnatie ontstaat. Alleen wanneer zij willen gaan samenwonen of scheiden kopen ze een nieuwe woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.