Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen in woningmarkt heeft last van energielabel

Vertrouwen in woningmarkt heeft last van energielabel
12 sep 2013

Twee verschillende energielabels

Minister Blok is van plan om twee verschillende energielabels in te gaan voeren, naast een energieprestatiecertificaat. Het ene label zal een indicatie aangeven, het andere label biedt meer informatie. Om het certificaat te kunnen ontvangen is het van belang om gebruik te maken van een epa-adviseur. Dit betekent dat er verschillende labels en certificaten zullen ontstaan, wat het er voor de huizenbezitter en -koper niet gemakkelijker op maakt. Minister Blok is echter van mening dat hij op deze manier kan zorgen voor een stimulans voor meer ‘duurzame’ woningen.

Ingewikkeld systeem

Met name de VBO Makelaar is kritisch. Deze geeft aan dat het voor consumenten alleen maar lastiger zal worden om na te gaan welke gevolgen de verschillende labels hebben. Het wordt er bijvoorbeeld niet gemakkelijker op om na te gaan welke financiële gevolgen een bepaald label heeft, waardoor het lastig is om de waarde hiervan in te schatten. De vereniging voor makelaars en taxateurs stelt voor te werken met één label, dat gebaseerd is op de beoordelingen door een adviseur die daarin gespecialiseerd is. Dat zorgt niet alleen voor een meer eenvoudig stelsel, het draagt bovendien bij aan het vertrouwen dat de consument heeft in zowel de markt als het gebruik van een energielabel. Wat dat betreft bestaat er opnieuw kritiek op de plannen van Minister Blok, net als toen hij eerder dit jaar de speciale hypotheek voor starters naar voren schoof.

Minister Blok lijkt het overzicht op de woningmarkt te willen vertroebelen, door zijn huidige plannen met het energielabel door te zetten. De VBO Makelaar en vereniging van makelaars en taxateurs waarschuwen dat de huidige plannen niet tot duidelijkheid zullen leiden. Dit maakt het niet alleen lastiger om ermee te werken, het kan er bovendien toe leiden dat het vertrouwen schade oploopt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.