Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Overheid verdient aan hypotheek aflossen met pensioenpremie

Overheid verdient aan hypotheek aflossen met pensioenpremie
16 sep 2013

Inkomsten voor de overheid

Er wordt ieder jaar voor ongeveer 40 miljard euro aan pensioenpremie ingelegd, waarbij de werknemers voor ongeveer een derde verantwoordelijk zijn. Indien alle werknemers de pensioenpremie bij hun salaris zouden krijgen zou dit volgens de berekeningen van RMU in 10% van de gevallen leiden tot extra aflossingen op de hypotheek. De overheid ontvangt direct €560 miljoen aan extra inkomsten, aangezien er inkomstenbelasting over deze bedragen kan worden geheven. Aan de andere kant zal er op termijn minder pensioenpremie worden uitgekeerd, waardoor niet alle bedragen volledig terugkomen. Hierdoor blijft er uiteindelijk ongeveer €160 miljoen over.

Netto rendement

Het grote voordeel voor huiseigenaren is dat zij extra af kunnen lossen op hun hypotheek, waardoor ze uiteindelijk minder rente zullen betalen over de hypotheek die ze hebben afgesloten. Uiteindelijk heeft ook dit consequenties voor de gehele maatschappij, aangezien de banken minder onder druk komen te staan en het aantal huizen dat onder water staat af zal nemen. Het voordeel voor de overheid is dat huiseigenaren minder gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, waardoor er opnieuw een bedrag van tientallen miljoenen euro’s zal ontstaan. Dit zorgt er in totaal voor dat de overheid een kleine €200 miljoen per jaar kan verdienen, door het mogelijk te maken om pensioenpremie in te zetten om de hypotheek af te lossen. Of het plan er ook daadwerkelijk zal komen is de vraag, er wordt op dit moment in ieder geval over gepraat.

Er hangt een plan in de lucht waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun pensioenpremie in te zetten om af te lossen op hun hypotheek. Dit zou de overheid goed uitkomen, aangezien dat de schatkist ongeveer 200 miljoen euro per jaar op zal leveren. Dit blijkt uit berekeningen van de reformatorische vakbond RMU, dat hiervoor eigen berekeningen heeft opgesteld.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.