Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Rabobank vindt woningen ondergewaardeerd

Rabobank vindt woningen ondergewaardeerd
17 sep 2013

Prijsmodel van de bank

De Rabobank maakt gebruik van een eigen prijsmodel. Dit model houdt rekening met bijvoorbeeld de huidige stand van de rente, maar ook met het reële beschikbare inkomend, het aantal woningen dat er te koop staat en bijvoorbeeld het spaargeld dat de Nederlanders beschikbaar hebben. Volgens de bank geeft het prijsmodel aan dat de woningen op dit moment ondergewaardeerd zijn. Dat betekent dat er mogelijkheden tot stijging van de huizenprijzen bestaan, op het moment dat het vertrouwen van consumenten weer toe zal nemen.Piet Moerland, de topman van de bank, liet tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank eerder dit jaar al weten op een positieve manier naar de woningmarkt te kijken. Hij is van mening dat de bodem in zicht is, waardoor de weg naar boven opnieuw kan worden ingeslagen.

Geen exacte voorspellingen

De Rabobank geeft aan de andere kant echter aan dat het onmogelijk is om een exacte voorspelling te geven over de manier waarop de woningmarkt zich zal ontwikkelen. Het is volgens de bank desalniettemin duidelijk dat er geen sprake is geweest van een zeepbel, maar dat de economische ontwikkelingen ervoor hebben gezorgd dat de prijzen van woningen flink zijn afgenomen. Wat dat betreft is de Rabobank van mening dat de huizenprijzen de kans zullen krijgen om zich te herstellen, waardoor het aantal hypotheken dat onder water staat de komende jaren af zal gaan nemen.

De Rabobank verwacht dat de huizenmarkt binnen ‘afzienbare tijd' zal stabiliseren, op basis van eigen onderzoek dat het naar de prijzen van woningen heeft gedaan. Bovendien is de bank van mening dat de huizenprijzen op de langere termijn weer gematigd zullen gaan stijgen. De Rabobank schrijft dit in een kwartaalbericht over de woningmarkt, waarmee men de verwachtingen naar buiten brengt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.