Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Gevolgen van begroting 2014 voor huizenbezitter

Gevolgen van begroting 2014 voor huizenbezitter
21 sep 2013

Hypotheekrenteaftrek en hypotheekbedrag

De hypotheekrenteaftrek zal verder worden beperkt, met 0,5 procentpunt per jaar vanaf 2014. De overheid gaat hiermee door, totdat de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk uit zal komen op 38 procent. Met name de hoge inkomens zullen hier last van hebben, aangezien zij tot op heden 52 procent van de rente af konden trekken. De overheid zal de derde belastingschijf gaan verlengen, om de hoge inkomens te compenseren. Hun inkomen zal op die manier voor een groter deel in een lagere schijf vallen. Daarnaast maakt de overheid het aangaan van hoge schulden en risico’s op de woningmarkt minder aantrekkelijk. Huizenkopers krijgen de mogelijkheid om maximaal 104 procent van de waarde van de woning te lenen. Er is sprake van een daling van 1 procentpunt ten opzichte van dit jaar, iets waar de overheid de komende jaren steeds een stapje verder terug mee wenst te gaan.

Herfinancieren en schenken

Op dit moment staan er ongeveer 1,7 miljoen hypotheken onder water, wat betekent dat zij op een restschuld kunnen rekenen indien ze nu hun woning verkopen. Veel huizenbezitters hebben vervolgens moeite om deze restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. De overheid heeft daarom besloten om een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) mogelijkheid te bieden, met het oog op deze restschuld, waardoor dit gemakkelijker wordt. Tenslotte wordt het mogelijk om vanaf 2014 maximaal €100.000 belastingvrij te schenken. Dat is vooral interessant voor ouders die hun kinderen graag willen helpen bij de aanschaf van een eerste woning, zonder daarmee de fiscus te spekken.

De woningmarkt lijkt zich langzaam te herstellen, maar kan desalniettemin een flinke stimulans gebruiken. Hoe werken de plannen zoals gepresenteerd tijdens Prinsjesdag 2013 uit op huizenbezitters? We behandelen de hypotheekrenteaftrek en het maximale hypotheekbedrag, maar ook het herfinancieren van een restschuld en de mogelijkheid tot belastingvrij schenken.