Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

50 Plus ageert tegen boete bij vervroegd aflossen hypotheek

50 Plus ageert tegen boete bij vervroegd aflossen hypotheek
23 sep 2013

Schenken of aflossen

Op dit moment rekenen veel banken een boete wanneer een huizenbezitter meer dan 10 - 20 procent van de uitstaande schuld vervroegd wenst af te lossen. Volgens Krol is dit een goed moment om deze boetes te laten varen, zodat meer mensen hun hypotheekschuld omlaag kunnen brengen. In de plannen van het kabinet is een mogelijkheid tot het schenken van maximaal €100.000 aan bijvoorbeeld kinderen opgenomen, maar het is nog altijd niet mogelijk om dit geld voor de aflossing van de eigen hypotheek te gebruiken. Volgens Krol zou de mogelijkheid tot aflossen in combinatie met deze tot schenken leiden tot een lagere totale hypotheekschuld, waardoor er bovendien meer ruimte komt voor nieuwe hypotheken.

Nieuwe hypotheken

Op het moment dat de banken een deel van de hypotheekschuld terugkrijgen en daar geen boete voor uitdelen, krijgen zij zelf de mogelijkheid om meer nieuwe hypotheken te verstrekken. Dat betekent dat de hypotheekschuld een of meerdere generaties door kan schuiven, waardoor meer starters hun begin op de woningmarkt vorm kunnen geven. Bovendien is Krol van mening dat de banken best wat terug kunnen doen, nadat ze eerder bij de overheid aanklopten om financiële steun. Het lijkt erop dat dit plan de komende weken besproken zal worden door het kabinet en de banken, wellicht met een oplossing die de verschillende partijen goed kan helpen.

Banken zouden geen boete meer moeten rekenen, op het moment dat een huizenbezitter de hypotheek vervroegd af wenst te lossen. Dat stelt Henk Krol, leider van politieke partij 50 Plus. Hij is van mening dat dit een enorme impuls voor de woningmarkt en de gehele economie kan betekenen. Hij stuurt er op aan dat de banken in gesprek gaan met de overheid, om naar een oplossing te zoeken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.