Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Mogelijk Deense hypotheken in Nederland

Mogelijk Deense hypotheken in Nederland
24 sep 2013

Risico is beperkt

De Telegraaf gaf eerder aan dat het risico van de Deense hypotheken hoog zou zijn. Dit is volgens VEH niet het geval, aangezien men kiest voor de zekere varianten die er beschikbaar zijn. De risico’s liggen bij de hypotheken met een korte looptijd (10 jaar) en bij een variabele rente. In Nederland zal er sprake zijn van annuïtaire hypotheken die in 30 jaar volledig worden afgelost en waarbij de rente een groot aantal jaren vast zal staan. Alleen na een zorgvuldige toetsing is het mogelijk om hier vanaf te wijken, bijvoorbeeld door een variabele rente toe te passen. Wat dat betreft zijn de Deense hypotheken volgens VEH een goede keuze voor de Nederlandse consument.

Lagere rente op hypotheek

Het grote voordeel van de Deense hypotheken is dat de rente er een stuk lager ligt dan hier in Nederland. De banken verstrekken het geld niet zelf aan de klant, maar treden op als een tussenpersoon. De klant leent direct op de kapitaalmarkt, waardoor het risico voor de bank beperkt blijft en de rente laag kan blijven. Op dit moment ligt de rente ongeveer 1 procentpunt lager dan bij de grote banken in Nederland. Wat dat betreft is het voor consumenten heel interessant om dit plan te introduceren. Solid Mortgages, de Hypotheekshop en de VEH hopen het model in de nazomer van 2014 op de Nederlandse markt te kunnen introduceren.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) werkt samen met Solid Mortgages en De Hypotheekshop aan een plan om in Nederland Deense hypotheken aan te gaan bieden. In tegenstelling tot eerdere berichten in bijvoorbeeld de Telegraaf geeft VEH aan dat het risico beperkt is. Bovendien wordt het mogelijk om de rente omlaag te brengen, waardoor huizenkopers uiteindelijk voordeliger uit zullen zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.