Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Fitch niet enthousiast over Nationaal Hypotheek Instituut

Fitch niet enthousiast over Nationaal Hypotheek Instituut
26 sep 2013

Kredietwaardigheid niet omhoog

Het bureau kijkt vooral naar de kredietwaardigheid van een land en heeft via deze bril naar het NHI gekeken. Het kabinet wil dit instituut gebruiken om hypotheken te kunnen financieren, zodat de banken wat meer lucht krijgen. Door de hypotheeklast voor enkele miljarden van ze over te nemen krijgen zij de mogelijkheid om nieuwe hypotheken te gaan verstrekken, of de eigen balansen op orde te maken. De staat zal garant staan voor de leningen, het geld voor de hypotheken zal afkomstig moeten zijn van de verschillende pensioenfondsen. Wat dat betreft werken er een aantal grote partijen samen, maar lijkt het vooralsnog niet direct effect te hebben op de beoordeling zoals bijvoorbeeld Fitch die maakt.

Nauwelijks meer lucht

Volgens kredietbeoordelaar Fitch krijgen de banken maar nauwelijks meer lucht. Men geeft dat ook aan dat het oprichten van een NHI weinig effect zal hebben op de kredietwaardigheid van de banken. Fitch is van mening dat de financieringskosten voor de banken niet direct duidelijk lager zullen worden. De ratio’s met betrekking tot leningen en beschikbaar spaargeld zal maar nauwelijks veranderen, waardoor de banken volgens Fitch kwetsbaar blijven op het moment dat het sentiment van beleggers omslaat. Het is wat dat betreft de vraag of de oprichting van een NHI uiteindelijk leidt tot het gewenste resultaat. Voorlopig lijken er echter geen plannen te bestaan om dit idee aan te passen, of zelfs op een totaal andere manier vorm te geven.

De overheid heeft aangegeven aan de slag te willen gaan met een Nationaal Hypotheek Instituut (NHI), maar kredietbeoordelaar Fitch is daar voorlopig niet enthousiast over. Het ratingbureau uit Amerika is van mening dat het voordeel voor de banken in Nederland maar beperkt is. Ze krijgen nauwelijks meer lucht en de kredietwaardigheid als land zal hierdoor dan ook niet verder omhoog gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.