Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Overwinsten hypotheken nemen af

Overwinsten hypotheken nemen af
30 sep 2013

Historische winsten

De banken betalen zelf nog altijd een relatief hoge rente op de kapitaalmarkten, om aan het geld te komen dat ze consumenten vervolgens uit kunnen lenen. Desalniettemin zijn de tarieven voor consumenten de laatste tijd nog wat verder gedaald, waardoor het goedkoper is om een eigen woning aan te schaffen. De VEH is al langer van mening dat de banken een enorme ‘extra winstmarge’ maken, door de rente voor consumenten hoog te houden. Het zou volgens de bank gaan om een winstmarge van 1,06 procentpunt, een historisch hoge marge. In juli van dit jaar zou de marge zijn teruggelopen naar 0,67 procent, waardoor de banken er wel degelijk wat aan lijken te doen. De VEH is echter van mening dat de rente de komende tijd nog verder omlaag kan.

Gebrek aan concurrentie

De VEH wijst hierbij vooral op het gebrek aan concurrentie op de markt. De banken zijn op de goede weg, maar een sterke concurrent op de markt zou ervoor kunnen zorgen dat de rente een stuk scherper uitkomt, waardoor consumenten meer voordelig een woning aan kunnen schaffen. De organisatie wijst op de problemen die de hoge rente veroorzaakt voor de woningmarkt en vraagt de overheid daarom al langere tijd om de hoge winsten aan banden te leggen. De banken zelf geven overigens aan dat er geen sprake is van een overwinst. ING heeft bijvoorbeeld aangegeven de rente doorlopend aan te passen aan de rente die het zelf betaalt en de kosten die de bank maakt.

Banken schroeven de overwinsten die ze op hypotheken maken langzaam terug, waardoor de rente voor de consument wat kan dalen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH), die hiermee een reactie ziet op de aanhoudende kritiek van hun kant ten opzichte van de banken. Ook klanten die hun hypotheek verlengen met een nieuwe rentevasteperiode hebben de mogelijkheid om hiervan te profiteren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.