Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Makelaars zien verder herstel woningmarkt

Makelaars zien verder herstel woningmarkt
5 okt 2013

Redelijk stabiel niveau

In september vroegen ongeveer 125.000 mensen een bezichtiging van een woning aan en werden er zo’n 10.500 woningen verkocht. Makelaarsland presenteert deze cijfers in een persbericht, op basis van gegevens van een van de grootste makelaars van Nederland zelf. De cijfers geven aan dat de woningmarkt zich de laatste maanden op een relatief stabiele manier heeft weten te ontwikkelen. De verkopen komen uit rond de 10.000 woningen per maand en zowel in augustus als in september steeg dit aantal zelfs nog wat verder door. Bovendien heeft Makelaarsland zelf onderzoek gedaan naar de intentie van huizenkopers en andere starters. Zij ontdekten op deze manier dat 98% zegt dat Prinsjesdag geen invloed heeft gehad op de beslissingen en 60% van de woningzoekers binnen nu en drie maanden een woning wenst te kopen.

Woningprijzen stabiliseren

Ook met de huizenprijzen lijkt het goed te gaan komen. 59% van de ondervraagden denkt dat de huizenprijzen in 2014 zullen stabiliseren, terwijl eerder nog 45% dacht dat de prijzen verder zullen gaan dalen. Uiteraard is het de makelaar verder iets tegengevallen dat de stijging van het aantal verkopen zoals we die in augustus zagen niet door heeft kunnen zetten. Men is echter van mening dat de markt zich wel degelijk verder zal herstellen, waardoor inderdaad ook de huizenprijzen de kans krijgen om verder te stabiliseren.

Er werden de afgelopen september meer woning verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, op basis waarvan Makelaarsland spreekt van ‘bodemvorming’ binnen de markt. De stijging van het aantal verkopen was niet zo groot als in augustus, maar het is volgens de makelaar wel opvallend dat kopers zich weinig tot niets aan lijken te trekken van de plannen zoals tijdens Prinsjesdag gepresenteerd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.