Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken maken aflossen hypotheek goedkoper

Banken maken aflossen hypotheek goedkoper
7 okt 2013

Hypotheek onder water

ABN AMRO heeft overigens aangegeven dat alleen de mensen waarbij hun hypotheek ‘onder water’ staat de mogelijkheid krijgen om boetevrij extra af te lossen. Zij hebben vanaf 1 november de mogelijkheid om een extra aflossing te doen, indien de meest actuele WOZ-waarde aangeeft dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Het voordeel van het extra aflossen is dat de kans op een restschuld een stuk kleiner wordt. Het hypotheekbedrag gaat omlaag, terwijl de waarde van de woning aan de andere kant stabiel zal blijven. Vooral nu de huizenmarkt zich samen met de huizenprijzen lijkt te kunnen herstellen loont het de moeite om een eenmalige extra aflossing te doen.

ING is er nog niet uit

De ING heeft aangegeven er nog niet uit te zijn en daarom nog geen duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheid voor haar klanten om een extra aflossing te doen. ING wil eerst berekenen wat het de bank kost op het moment dat ze een dergelijke regeling invoert. Op het moment dat het mogelijk wordt om boetevrij extra af te lossen loopt de bank namelijk zowel direct als indirect opbrengsten mis. Juist nu het voor de banken van belang is om hun balansen te versterken lijkt het daarom goed kritisch te kijken naar dergelijke mogelijke oplossingen. Het is voor de klanten van ING echter te hopen dat ook zij een mogelijkheid krijgen om de kans op een restschuld bij verkoop van de woning zo klein mogelijk te maken.

De Rabobank en ABN AMRO hebben aangegeven snel regelingen te ontwikkelen, om het aflossen van de hypotheekschuld goedkoper te maken. De banken beantwoorden hiermee aan de oproep die minister van Financiën Dijsselbloem eerder deed. Hij wil samen met het kabinet de mogelijkheid bieden om eenmalig een groter bedrag belastingvrij te schenken, om dat af te lossen op de eigen woning schuld.